«

»

Tietoturvan vaatimukset kasvavat jatkuvasti

Näinä päivinä turvallisuus on käsitteenä laaja-alainen ja se liitetään yleisessä keskustelussa niin maailmanpolitiikkaan, kansalliseen turvallisuuteen, ihmisten omaan subjektiiviseen turvallisuuden tunteeseen kuin myös internetin yhteydessä ymmärrettävään turvallisuuteen.

Siinä missä käsitteet kuten kyberturvallisuus ovat saavuttaneen kansainvälisillä näyttämöillä maiden välisiin konflikteihinkin yltäviä ulottuvuuksia, on tietoturva internetin kontekstissa jokaiselle netin käyttäjälle hieman maata läheisempi käsite.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tietoturvalla pyritään suojamaan kaikkien internetin käyttäjien tiedot heidän toimiessaan omassa verkkoympäristössään. Vaikka monelle netin käyttö ei ensiajatuksena kuulostaisikaan erityisen riskipitoiselta, erityisesti silloin kun selaillaan vain uutissivustoja tai kirjoitellaan sähköposteja tutuille jne. Sisältyy jo täysin kevyeenkin arkipäiväiseen internetin käyttöön valtavia tietoturvariskejä, mikäli tarkoituksenmukaisesta suojauksesta ei pidä huolta.

Kehnosti hoidetusta tietoturvasta on olemassa lukuisia epämiellyttäviä seurauksia kuten ulkopuolisten henkilöiden tai virusten hyökkäykset tietojärjestelmiin tai vaihtoehtoisesti niiden sisältämien informaatioiden ilkivaltaiset väärinkäytökset. Verkkoympäristössä on täysin mahdollista ohjata internethakuja tahallisesti vääriin osoitteisiin, etsiä toisten internetin käyttäjien käyttäjätunnuksia, salasanoja ja luottokorttien numeroita, puhumattakaan siitä, että myös www-sivustojen tietoja voi myös muokata täysin luvatta, aiheuttaen näin haittaa sivustolla vierailevien sekä tietysti ylläpitäjien  harmiksi.

Juuri tämän vuoksi mm. pankkiasioita hoidettaessa internetin välityksellä on ensiarvoisen tärkeää, että käyttäjän tiedot on aina turvattu, sillä niin sanotut perinteiset rikolliset ja jopa muille haitanteosta nauttivat pahantekijät, ovat siirtyneet viime vuosikymmenten aikana kasvavin määrin internetiin.

Ajoittain tietovuotoja aiheuttavat myös täysin inhimilliset ohjelmistovahingot kuten kävi mm. kuuluisan autovuokraustoimintaan perehtyneen Hertz-yhtiön hiljattaisessa tapauksessa, jossa epäiltiin, että jopa useiden satojen suomalaisten käyttäjien henkilötiedot olivat päässeen vuotamaan. Samoin maailmankuulun pikaviestipalvelu Twitterin parin viikon takaisessa tapauksessa oli juuri ohjelmistovian syy, että palvelun käyttäjien salasanoja oli päätynyt salaamattomina yhtiön omiin tietojärjestelmiin https://yle.fi/uutiset/3-10190329

Nykyaikaisella ja tehokkaalla tietoturvalla tähdätään mm. yrityksille tärkeiden tietojen suojaaminen kaikilta ulkopuolisilta tahoilta. Tarkoituksenmukaiselle tietoturvalle on määritelty tietyt kriteerit sekä tavoitteet, joiden tulee aina täyttyä. Näitä ovat mm. kaikkien yksilöiden tai organisaatioon luovutettujen tietojen ehdoton luottamuksellisuus, kiistämättömyys, eheys, saatavuus, tarkastettavuus sekä jatkuva pääsynvalvonta. Täyttyessään nämä kriteerit takaavat aina annettujen tietojen koskemattomuuden.

Jotta tietojen luottamuksellisuudesta voidaan varmistua, on niiden aina oltava ainoastaan käytössä, johon niillä on selkeästi määritelty oikeus. Kaikilla tiedoilla sekä tiedostoilla on aina oltava turvaluokitus, mikä itsessään määrittelee sen, kellä on oikeus tietojen säilytykseen, käyttämiseen ja tämän lisäksi hävittämiseen.

Miten tavallinen internetin käyttäjä voi sitten oikein varmistua tarkoituksenmukaisesta tietotuvasta? Yksi oleellinen vaihtoehto on toimivan palomuurin avulla. Niiden tarkoitus on estää kaiken asiattoman ja ei toivotun liikenteen pääseminen julkisesta verkosta yksityiseen sekä päinvastoin. Palomuurit ovat myös omiaan torjumaan tietokoneviruksia sekä osoitteenväärennöksiä.

Normaalisti kaikki palomuurit sisältävät liikennettä kontrolloivan reitittimen sekä proxy-palvelun. Reititin toimii siten, että se tarkistaa jokaisen palomuurin kautta kulkeva IP-kokonaisuuden ja sitten arvioi voiko se jatkaa matkaansa. Reititin tavallaan analysoi IP-paketin sen omista otsikkokentistä löytyvistä tiedoista, jotka ilmoittavat mm. lähtöpaikan ja määränpään. Proxy-palvelin taas tunnistaa itse käyttäjän ja pitää huolta siitä, että kaikki tietoliikenne ns. kirjataan ylös. Huomion arvoinen seikka on, että jotkut palomuurit voivat hieman hidastaa internetin nopeutta. Onkin suositeltavaa tehdä nopeustesti ja vertailla kuinka palomuuri vaikuttaa.

Tätä nykyä moni internetin käyttäjä, joka ottaa oman tietoturvansa tosissaan on kääntynyt erilaisten VPN-palvelimien puoleen. VPN on lyhenne sanoista Virtual Private Network, ja se on teknologia, minkä avulla kyetään luomaan turvallinen ja salattu yhteys kahden verkon tai asiakaskoneen sekä verkon välille VPN:ää käyttävän ei tarvitse itse huolehtia salauksesta, sillä laitteisto hoitaa sen itse täysin huomaamattomasti. Vaikka VPN-yhteys on itsessään erittäin toimivaksi todettu nykyaikainen työkalu yksityisyyden suojaamiseksi, on hyvä pitää mielessä, että se on vain yksi keino muiden joukossa eikä se tietenkään – kuten ei mikään muukaan ratkaisu- voi tarjota täydellistä anonymiteettiä tai tietoturvaa kenellekään, sillä internetissä käytävä taisto urkkijoita sekä hakkereita vastaan vaatii usein harkitun omakohtaisen ratkaisun.Tähänkin vaihtoehtoon on kuitenkin hyvä tutustua eri palveluntarjoajilta osoitteessa https://www.vpnyhteys.fi/paras-vpn/ , sillä VPN:n yhtenä suurena yksittäisenä etuna on sen läpinäkyvyys.

Siinä missä tietoturva tavallaan koskettaa joka ikistä internetiä käyttävää ihmistä, on hyvä pitää mielessä, että ratkaisukeinoja oman toimivan ja turvallisen tietoruvatason ylläpitämiseksi ja takaamiseksi on useita. Vaikka hakkerit sekä varsinaiset internetissä toimivat rikolliset ovatkin kasvavassa tahdissa erittäin taitavia teknologian hyödyntäjiä, ei kannata lannistua. Tietoturvallisuus on juuri tämän johdosta kasvava ala ja täten aivan tavallisillekin arkipäiväiseen käyttöön nettiä tarvitseville ihmisille on nyt ja tulevaisuudessakin tarjolla laadukkaita tietoturvavaihtoehtoja.  Kaikkein oleellisinta on olla tietoinen niiden olemassaolosta sekä tarkoitusperistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot

Eväste on lyhyt tekstinpätkä, jonka käyttämäsi verkkosivusto lähettää selaimeesi. Se auttaa sivustoa muistamaan käyntisi tiedot, kuten valitsemasi kielen ja muita asetuksia. Eväste voi helpottaa seuraavaa käyntikertaasi ja tehdä sivustosta sinulle hyödyllisemmän. Evästeillä on tärkeä rooli. Ilman niitä verkon käyttäminen olisi paljon turhauttavampaa. Käytämme evästeitä moniin tarkoituksiin, muun muassa Google:n mainosten kohdentamiseen sekä kävijämäärän laskemiseen. Lisätietoja käytännöistämme saat Googlen sivustolta: http://www.google.com/intl/fi/policies/technologies/ads/ Jatkamalla selausta hyväksyt nämä ehdot.

Sulje