«

»

Pääkirjoitus: Hyvät veljet ja nurmikon leikkuu

Suomen kansan omistama valtionyhtiö, paremminkin kansanyhtiö on jälleen kerran munannut itsensä täydellisesti.

Aikanaan kansalaisten perustarpeita hoitamaan perustettu liikelaitos vaihtoi keväällä toimialansa lakisääteisestä monopolitehtävästään ruohonleikkuuseen.

Kyseessä on aiempi Posti, sen jälkeen Itella Oyj ja nykyään varmaan Posti Oy.

Olen aina ihmetellyt ja kyseenalaistanut, miksi nämä monopoliasemassa toimivat laitokset pitävät olla osakeyhtiöitä. Mikseivät ne voi olla suoraa jonkun ministeriön ja sitä kautta valtion alaisuudessa, ne käyttäisivät toimintaansa valtion budjettia ja myös toiminnan tulos olisi suoraan valtion.

Syynä tähän on hyvä-veli verkosto. Ilman näitä suuria valtion pääomistavia yhtiöitä ei olisi mahdollista tarjota suurelle joukolle puolueelle ja punavärille uskollisia politrukkeja hyviä suojatyöpaikkoja.

Minusta on käsittämätöntä, että näiden suojatyöpaikkojen palkat menevät reippaasti yli maamme poliittisesti valittujen päättäjien.

Postin johtoryhmän tulot ovat useita kymmeniä tuhansia euroja kuukaudessa.

Sitten vielä, kun nämä taivaanrannanmaalarit eivät voisi sitä paria tuntia päivästä viettää tekemättä mitään, mutta ei. Vaikka yrityksessä kaikki toimisi jo hyvin, aletaan tekemään kehitysideoita ja muutoksia, kuten tämä ruohonleikkuuepisodi.

Jos Posti olisi toiminut suoraan valtion alaisuudessa oltaisiin näiltä kaikilta ongelmilta vältytty. Tietyille toimijoille tulisi tarjota monopoliasema pelkästään kansalaistemme hyvinvoinnin turvaamiseksi. Jos postimarkkinat avataan kilpailulle, tarkoittaa se haja-asutusalueiden toiminnan heikentymistä entisestään. Posti joutuu lakisääteisesti jakamaan kirjeet ja lehdet kaikkialle, kun sen kilpailijat hoitavat pääasiassa kannattavan rahti– ja postiliikenteen.

Joillakin aloilla vain olisi parempi pysyä vanhassa, turvallisessa ja totutussa toimintamallissa, eikä muuttaa kuvioita. Ongelmat alkoivat kasaantua heti 1990 tehtyjen uudistusten myötä. Tuolloin oli jo kova buumi jakaa valtion omaisuus ulkomaille ja viedä kansamme vaikka väkisin EMUUN, josta myöhemmin kehittyi vuosisadan suurin rahastus ja huijaus.

Kokemäellä 5.10.2016

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot

Eväste on lyhyt tekstinpätkä, jonka käyttämäsi verkkosivusto lähettää selaimeesi. Se auttaa sivustoa muistamaan käyntisi tiedot, kuten valitsemasi kielen ja muita asetuksia. Eväste voi helpottaa seuraavaa käyntikertaasi ja tehdä sivustosta sinulle hyödyllisemmän. Evästeillä on tärkeä rooli. Ilman niitä verkon käyttäminen olisi paljon turhauttavampaa. Käytämme evästeitä moniin tarkoituksiin, muun muassa Google:n mainosten kohdentamiseen sekä kävijämäärän laskemiseen. Lisätietoja käytännöistämme saat Googlen sivustolta: http://www.google.com/intl/fi/policies/technologies/ads/ Jatkamalla selausta hyväksyt nämä ehdot.

Sulje