«

»

Turvapaikanhakijat perustivat kahvilan ja parturin yhdistelmän Kokemäelle

Kokemäen Käräjätien ja Kauvatsantien risteykseen on perustettu turvapaikanhakijoiden työllistämiseen tähtäävä kahvila sekä parturiliike.

Toimintaa varten Jakamisen Paikka ry:lle on myönnetty 40 000 euroa Leader-tukea. Etnisiä ruokia tarjoava Bazaari on saatu auki ja tiistain 16.5. aikana on käynyt jo viitisentoista asiakasta.

Bazaari-hankkeen tavoitteena on työllistää ja antaa tekemistä vastaanottokeskuskessa asuville pakolaisille.

Palveluina ovat lounas, kahvila, pihanlaittopalvelut, kauneuspalvelut ja parturi- ja kampaaja.

Kysyimme turvapaikanhakijoiden työsuhteesta sekä hankerahoista. Näihin saimme vastaukseksi, että ”mää en saa kommentoida raha-asioita.”

Hygieniakysymyksiinkin vastaus oli yksinkertainen.

-Jos voitaisiin pysyä tällä (kahvilan) puolella koska mä en saisi tuonne keittiönpuolelle päästää, sanoi ohjaaja Jenni Nurmela Jakamisen Paikka ry:stä kuvaajallemme.

Olimme yhteydessä Kokemäen terveystarkastajaan Aila Pruukiin, joka kertoi, että ennen toiminnan aloittamista ei tarvita katselmusta, vaan se suoritetaan kahden viikon päästä, vasta kahvila- ja ravintolatoiminnan alettua.

Yritimme tavoitella asian tiimoilta myös Ympäristöpäällikkö Jukka Rekoa, joka oli paraikaa Säkylän ympäristölautakunnan kokouksessa, eikä päässyt vastaamaan puhelimeen.

Parturi ja kampaamopalvelut maksavat 12 euroa ja pihanhoitopalvelut 10 euroa tunti. Lounasbuffet on vitosen, johon sisältyy etnisiä ruokia.

Paikkakuntalaisissa on herättänyt huolta, että kahvila vääristää kilpailua. Varsinkin parturien taksat ovat pitkälti yli 20 euroa normaaleissa liikkeissä.

Haastattelun jälkeen hankkeen ohjaajat alkoivat vaatimaan videota ennakkotarkistettavaksi sekä sensuroitavaksi. Kokemäkeläisellä ei ole tapana leikellä videoita, vaan esittää maailma sellaisena kuin se on kuvauskalustoon tallentunut.

-Jos siellä on jotakin, mitä ei haluta julkaistettavaksi se otetaan pois, hankkeen ohjaaja totesi.

Kuitenkin lain ja asetusten mukaan jutun ennakkotarkistus on sitä varten, ettei toimittaja ole ymmärtänyt haastateltavansa sanoja väärin. Tuollaista mahdollisuutta ei ole videomateriaalin kohdalla, koska siinä esitetään koko haastattelutilanne kokonaisuudessaan, eikä perinteisen lehtijutun tavoin vain toimittajan kirjoittamia lauseita.

-Koskaan ennen en ole kuullut vaatimusta vaatia videomateriaalia ennakkosensuroitavaksi, toteaa päätoimittajamme.

Ja me emme sensuroi. Jos julkisin varoin tehdään, niin kaikki on julkista. Ohessa video kokonaisuudessaan.

57 comments

Hyppää kommentti lomakkeelle

 1. Nimetön

  Hygienia taitaa olla samaa tasoa Onnin grillin kanssa. Tai ehkei jopa huonompi. Parturi ja ravintola samaan tilaan, hyvin menee!

  Jos terveystarkastaja ei ole ihan täysi suvakki, niin kahvilan elinkaari päättyy kahden viikon päästä.

 2. Tukiainen

  Miten pystyy myymään ja tekemään lounaan viidellä eurolla, kun alle kuuden euron pitsasta pitää jo ilmoittaa poliisille.

  1. Kortit kertoo

   Rasismikortilla pystyy tekemään mitä vain!

 3. rasisti

  Selvästikkään et toi toiminta kestä päivänvaloa kun noin kovasti yritetään sencuroida. Täytyykin soittaa poliisille ja eviraan, koska alle 6 euron pizzat pitää ilmottaa ja tuskin noilla on hygienia passia….

 4. frank pappa

  Ei kai turvapaikanhakijat mitään perustaneet vaan heidän avullaan taustalla rahastava yhdistys / yritys.

 5. rasisti

  siis mitä helvettiä!? tohon annetaan mielummin rahaa kuin lasten syöpäsairaalalle yms!!! tämä on uskomattoiman sairas maa

 6. Nimetön

  Se ei oo mitään uutta et suvakit ei kunnioita suomen lakia. Lain mukaan julkisella paikalla saa kuvata ja materiaalin saa julkaista. Nyt ei olla minkään syyrian diktatuurin alla. Täällä pitää toistaiseksi noudattaa suomen lakia. Kaikki suvakit ja nyt tänne tulleet pakolaismiehet pitää karkoittaa. Meidän jälkipolvemme joutuu maksamaan siitä, kun maatamme on käytetty kehitysmaalaisten sosiaalitoimistona

 7. suomitukeeterroria

  Siis tämähän on jo ihan painajaismaista. Tuolle buljulle on myönnetty 40 000e tukea. Miksei meidän perheyritys saanut tukea? Tai edes lainaa? Vaan oli parempi antaa sen mennä konkkaan. Tämä jos mikä on rasismia, suosi matua syrji suomalaista menttaliteetti on iskostettu jo vauvasta vaariin. Onneksi muutamme Viroon, siellä valkoisia yrittäjiä ymmärretään ja tuetaan paremmin kuin täällä. Kuulitte ihan oikein, entisessä kommunisti maassa nämä asiat ovat paremmin kuin täällä. Suomi on vihamielisimpiä maita suomalais yrittäjille, tämän tietää kaikki suomalais yrittäjät. Yrittäjän pitää kuukaudessa tehdä järjettömästi selvityksiä ja kokoajan vainotaan. Mutta kun on isis terroristi niin hän voi vain kävellä maahamme papereitta ja häntä pyydetään menemään vapaaehtoiseen suojelupoliisin haastatteluun. Hän voi elää täällä koko elämänsä suomalaisten piikkiin. Ajatella, että isis terroristeille on ihan oikeasti kotoutumis ohjelmakin. Heille annetaan mielummin rahaa kuin suomalaisille

 8. mjau

  Tän videon suurin journalistinen anti on että siitä selviää että KAIKKI uutiset vastaanottokeskuksista on ennakkotarkastettu vastaanottokeskusten pyörittäjien toimesta koska nämä tässä projektissa mukana olevat ihmiset toistelevat sitä että vastaanottokeskuksista kertovat uutiset on ennakkotarkastettu.
  Myös muut tästä 40 tuhannen euron kahvila-projektista kertoneet mediat ovat näiden ihmisten kertoman mukaan lähettäneet uutisensa ennakkotarkistettavaksi.
  .
  ELI vastaanottokeskuksista ei ole annettu julkisuuteen kaikkia tietoja ja uutisia vaan kyseessä on ollut laaja siloittelu-operaatio jossa epämiellyttävät faktat on salattu.
  .
  ELI turvapaikanhakijaprojekteista mm. työllistämisprojektit ja koulutusprojektit ei ole annettu julkisuuteen kaikkia tietoja ja uutisia vaan kyseessä on ollut laaja siloittelu-operaatio jossa epämiellyttävät faktat on salattu.

  1. aa

   Kuulin eräältä vastaanottokeskuksessa työskennelleeltä (keskustelun aikaan oli vielä siellä työssä), ettei sinne ketä tahansa huolita juttuja tekemään. ”Ettei anneta vääränlaista kuvaa” tms. taisi mainita, mutta tuosta keskustelusta on jo sen verran aikaa, etten muista tarkkaa sanamuotoa.

 9. Joooo

  Mielestäni videosta ilmenee hyvin, että mitään arkaluonteisia asioita ei ole vaan kyse on luvan kysymisestä. Eli mikäli toimittaja ei kerro ennen haastattelua, että aikoo kuvata videomateriaalia internet jakoon on kuvaaminen kiellettyä. Lupa videoiden kuvaamiseen ja julkaisemiseen pitää aina kysyä kaikilta jotka videolla ovat. Lisäksi on tiettyjä.sopimus asioita, joita työntekijä ei saa kertoa. Niistä pitää kysyä hankkeen esimieheltä. Ja olen varma, että terveystarkastaja on hyväksybyt paikan ja lupa asiat ovat kunnossa, koska muulloin ei toimintaa voida harjoittaa.

  1. Nimetön

   Kuvaamisen voi kieltää, muttei sitä voi estää. Kuvata saa, kauppiaalla on oikeus valita asiakkaansa, mutta kuvaajan voi poistaa liikkeestä ainoastaan poliisi. Jo kuvattuja materiaaleja ei tarvitse poistaa vaan niitä voi ihan vapaasti käyttää, tekijänoikeudet kuuluvat kaikissa tilanteissa kuvaajille.

   Julkisella paikalla tai tilassa, johon on kaikilta vapaa pääsy, eli siis vaikkapa nyt kyseessä olevassa tiettävästi kaikille avoimmessa kahvilassa saa kuvata vapaasti, eikä kuvassa olevilta tarvitse kysyä lupaa.

   Taitaa olla tiukan journalistin uhriksi joutuneen suvakin kommentti nyt kyseessä, kannattaa lukea vähän lakikirjaa, ennen kuin alkaa toisten kuvaamista rajoittamaan.

   Terveystarkastajahan ilmoitti, ettei tarkastusta ole vielä tarvinnut suorittaa, vaan se suoritetaan vasta kahden viikon päästä, joten vielä ei voida niistäkään varmoja olla.

  2. nimimerkki

   No sittenhän kaikki on hyvin, kun kerran nimimerkki ’Joooo’ on siitä varma.

 10. Nimetön

  kylläpä menee julkisia varoja salaisiin hankkeisiin…. nyt kaikki vaatimaan selvitystä asiasta

 11. Paikallinen parturi

  No onpas siinä saanut tytteli kivan kesätyön itselleen.
  Aivan käsittämätön päätös myöntää rahaa tälläiseen ns.yritystoimintaan.
  Kuka on rahat myöntänyt?
  Mikä ihmeen leader raha?
  Nyt on tämä asia perattava perinpohjin.
  Millä helkatan oikeudella vääristetään kilpailua suomalaisia kohtaan.
  Tässä on myönnetty kerralla tavallisen suomalaisen 7 vuoden starttiraha.
  Katkeaa kohta verisuoni päästä näitten kotouttajien toimien vuoksi.

 12. Suvakki

  Aika jännää ko Jarno Tuomi on ton paikan noille vuokrannut ja hänen vaimonsa on kuitenkin parturi. Luulis et vaimo on kiukkunen tommosesta toiminnasta. No, mutta tosta tulee varmaan niin paljon vuokrarahoja ettei tarvi vaimonkaan enää kohta hiuksia leikata

 13. Anneli A

  Täytyy onnitella Kokemäkeläinen-lehteä loistavasta journalismista! Tällaista uutisointia ei Hesarissa, iltapäivälehdissä tai YLE:ssä ole totuttu näkemään. Kymmenen pistettä!

  1. vieras

   Täältä vielä papukaijamerkki päälle!

   Loistavaa journalismia!

 14. Samovaari

  Terveisiä Hommaforumilta, tänne on avattu oma ketju aiheesta.
  http://www.hommaforum.org
  Kiitokset vielä päätoimittajalle loistavasta journalismista!

 15. Jari

  Hykienia kohillaan yks karvakäsi noukki kattilasta paljain käsin lautaselle tavaraa sitte pyyhkii sormilla lautasen reunat.Kyllä jättäsin väliin ei jatkoon.

 16. X-hesaristi

  Loistavaa! Olen pari vuotta ollut käsityksessä, ettei Suomessa ole toimittajia, mutta tämä julkaisu toi vähän valoa pimeyteen.

 17. Jaana

  Kiitos loistavasta journalismista! Älkää antako näiden ”suvaitsevaisten” hiljentää teitäkin.

 18. Teuvo

  Olipa taas ”toimittaja” 😀 😀 😀 Voi luoja, miten tällästen ihmisten annetaan toimia toimittajana? Mitä tää nainen oli tehnyt pahaa tälle toimittajalle? Voi. Luoja. Mitä. Paskaa. Antakaa ihmisten yrittää älkääkä olko niin saatanan kateellisia.

  1. Samovaari

   Kaikilla yrittäjillä pitäisi olla samat lähtökohdat. Kun valtiolta saatu 40 donaa on kustu, haetaan lisää, tai jos ei saada, laitetaan lappu luukulle ja haukutaan suomalaiset rasisteiksi.

 19. Vesa

  Toittaja journalisti on kuka tahansa joka jotakin julkaisee. Mitään tutkintoa siihen ei tarvita. Sääli että nuori päätoimittaja haluaa näkyvyyttä provosoimalla ja tarjoamalla alustan rasistisille kommenteille.

 20. Nimetön

  Mahtava homma, odottelen innolla, miten muut paikallismediat uutisoivat aiheesta vai uutisoivatkohan ollenkaan.

 21. Nimetön

  Voi herranjestas mikä toimittaja.
  Mulla loppuu ylistyssanat ja superlatiivit kesken, kun katselee nuorenmiehen menoa. Nykypäivän Suomessa tuollaiset kriittiset ja tinkimättömät toimittajat ovat niin harvassa, että luulin niiden jo kadonneen.
  Oikea raikas vuoristoilman tuulahdus tähän ummehtuneeseen hymistelyhegemoniaan.

  Upeaa toimintaa Kokemäkeläiseltä!

 22. oululainen

  Hienoa työtä, Kokemäkeläinen! Tämä on sitä oikeaa laatujournalismia, toisin kuin YLE:n ja Hesarin ja monen monen muun propagandatoimiston uutisiksi naamioidut ”viralliset totuudet”. Jatkakaa totuuden kertomista, se on nykyään harvinaista herkkua. Tuo totuuden kertominen mitään suodattamatta ja kaunistelematta on juuri sitä, mitä journalismin pitäisikin olla!

 23. Pertti

  On poka reiruhun salamyhkäästä toimintaa ku ei saa kertoa tätä eikä tuota ei saa kuvata sitä eikä tätä. Sitte vielä perään penätään videota osin sensuroitavaksi / tarkistetttavaksi… Ei taida olla puhtaat jauhot pussissa…
  Suosittelen välttelemään kyseistä paikkaa.

 24. Nurminen

  Maahanmuutto- ja-pakolaisbisnes tuo leivän pöytään suurelle joukolle erilaisia toimijoita akateemisista tutkijoista erilaisiin järjestöihin ja vok-toimintaan. Onko ihme, että tietoja sensuroidaan ja vääristellään oman agendan ja bisneksien edistämiseksi, tosin yllättävää on, että tähän ovat lähteneet mukaan myös isot mediatalot kuten Yle ja Sanoma. Nämä kun eivät ole tehneet puolueetonta, kriittistä journalismia enää vuosikausiin. Hienoa, että pieneltä paikallislehdeltä löytyy kanttia julkaista juttu kaikkine piirteineen ilman kaunistelua. Antaa juuri sellaisen kuvan toiminnasta, mitä ollut luettavissa rivien välistä ja ”vaihtoehtomedioista” jo aikaisemminkin.

 25. Espoolainen

  Raikas oikean journalismin tuulahdus journalismin kaatopaikalta. Jatka samaan malliin, hiljainen enemmistö on puolellanne!

  Kiitos vielä siitä, että otit esille tuollaisen toiminnan vaikutukset alueen muihin yrittäjiin, he kiittävät. Onnea ja menestystä tulevaisuuteen!

 26. tasapuolises

  Kysyikö tuo henkilökuntaan ilmeisesti kuuluva mykkä haastateltava lupaa tai kertoiko mihin aikoo käyttää videota, jota toimittajasta sangen vihamielisen näköisenä kuvasi?

 27. Jaska

  Kovin on salaperäistä meininkiä kun ei keittiöönkään päässyt. Mitähän ne vitosen lounaan raaka-aineet mahtaa olla, koiraa, kissaa, rottaa, jotain semmosta nyt tulee mieleen ekana.Onko seudulla kovakotieläinhävikki?

 28. old_cock

  Ei erillisiä kokkivaatteita – samoissa vaatteissa kokkaillaan keittiön puolella ja ravataan tupakalla.
  Rannekello kädessä.
  Sormilla mätetään ruokaa ja näprätään lautasta (videossa kohdassa 6:20 -> )
  Kädet farkkujen taskussa.
  Otetaankohan omavalvontaa tarjottavista ruoista?

  Aika vihamielisen oloinen tuo raitapaita karvakäsi.

 29. uffomies

  Oon kuullu jotta nää matu kokit roiskasee mällit mausteeksi pizzoihin ja muohinkin sapuskoihin. Oisko tuolla sama

 30. Hab

  Vaikka tuohon businekseen lyötäisiin toinen mokoma summa, ei se silti tule kannattamaan pienellä paikkakunnalla. Toiminta näytti sen verran amatöörimäisille räpeltämiselle, etten minä ainakaan uskaltautuisi asiakkaaksi. Ikävä paikallisten yrittäjien puolesta, jotka omalla työllään pitävät yrityksen pystyssä ja omilla ansioillaan ovat ne pystyttäneetkin!

 31. JJ

  Hyvin oli asiallinen lehtimies.

  Tuosta keittiökäyttäytymisestä. Milloinkos matut pesi kätensä viimeksi? Kävikö tupakalla ja vessassa? Ja hierotaanko naamaa ennenkuin kosketaan ruokaan? Missä suikka tai joku päähine tai essu? Ei näin! Tuommonen ammattitadoton porukka buffetin pitäjänä saa vielä aikaan mahataudin. Todella luokatonta toimintaa. Paskasin sormin työskentelyä! Potkut tulisi mistä tahansa keittiöltä joka on vastuullinen jos käsiä ei edes osaa pestä olla naamaa räpläämättä.

 32. piikki

  Hyvä toimittaja!

 33. Jätte bra!

  Timanttista journalismia! Kiitos ja kumarrus Kokemäkeläiselle!

 34. Kalle

  toimittajalle 10 pistettä ja papukaijamerkki!
  Sinä olet oikeasti TOIMITTAJA!

 35. Hyvin menee

  Se on niin kuin olisi tökkässy sormensa kusias pesään… Ja hyvää hanttiin pistämistä toimittajalta! Tätä surkeesti enemmänkin.. Ps.nykyään ei voi uskoa noita valtamedia pa..a ouhuja lehtiä..

 36. Porin mies

  Ei voi kuin ihailla tätä nuorta toimittajaa! Usko suomalaiseen valtamediaan on mennyt totaalisesti parin viime vuoden aikana, mutta ehkä rehettllisellä journalismilla on vielä toivoa kun on tällaisia julkaisuja kuten Kokemäkeläinen. Mahtavaa toimintaa!

 37. Nimetön

  Taidan tästä lähtien minäkin alkaa lukemaan tätä lehteä.Hyvä toimittaja ja kokemäkeläinen 🙂

 38. Puska Rape

  Hienosti kirjoitettu juttu. Videolla myös todella hyviä ja kuumottavia (rovio?) kysymyksiä tältä ammattitaitoiselta Koululainen -lehden kesätoimittajalta. Mukavan negatiivisista lähtökohdista omaan agendaan nojaten tehty taideteos.

 39. Hyvä, kun tulee kilpailua!

  Tuli vähän toi mieleen. Matti Näsä leipomossa.

  https://youtu.be/QiHD8QFiN0E

 40. toimittaja

  Harvinaisen ammattitaidotonta journalismia. Miksi toimittaja ei ole ottanut asioista selvää? Videolla käy selvästi ilmi, että toimittaja haastattelee väärää henkilöä. Haastateltava sanoo, että raha-asioista kannattaa kysyä hänen esimieheltään. Miksi ei ole kysytty???

  Uutinen onkin tehty siitä ettei toimittaja ole tehnyt työtään, eikä ymmärrä miten maailma toimii. Haastateltavan pyyntö jutun tarkistamisesta on täysin oikeutettu – hän toimii täysin oikein ja saamiensa ohjeiden mukaan.

  Täydet pisteet haastateltavalle, hän on tehtäviensä tasalla.

  Kommentoijille tiedoksi: Leader-rahoilla ei rahoiteta syöpälasten hoitoa. Kannattaa ottaa asioista selvää.

  1. Hyvä Tuomas!

   Taidat olla itse tuo haastateltava.

  2. Hyvä Kokemäkeläinen-lehti!

   Taitaa olla kommentti suoraan Jakamisen Paikka ry:ltä. Sitä paitsi samaa veronmaksajien rahaa se on Leader-raha kuin syöpälasten hoitoon menevä rahakin. Eri asia on vain se, että kumpaa halutaan tukea: sairaita lapsia vai tempputyöllistämistä.

 41. Hyvä Kokemäkeläinen-lehti!

  Suuri kiitos toimittajalle tästä jutusta! Tässä nähdään miten paikallisten pienyritysten elinkeino tuhotaan veronmaksajien kustannuksella.

  Kuinkahan paljon Jakamisen Paikka ry kuppaa tuosta 40 000 €:sta itselleen? Vaikuttaa todella epäilyttävältä puljulta.

 42. Nimetön

  Liekö itse keittiömestari kun taustalla työntää kätensä rannetta myöden kattilaan. Hanskojahan ei näemmä kyseisessä keittiössä käytetä, mutta varmaan vain niitä kulttuurieroja.

  1. Kokemäkeläinen lehti on todella hyvä

   Silla naisella oli hanskat minkä tehtävä oli laittaa ne sitruunan tai appelsiinin siivut siihen moskan reunalle.

 43. Nimetön

  Tämä on tyypillistä maailmanparannusta. Kehitysavulla on vuosikymmeniä rahoitettu ilmaisia ruokia, vaatteita ja lääkkeitä. Paikallisille yrittäjille ilmaisia palveluja tarjoava kilpailija on aina kuolinisku.

 44. Nimetön

  Toimittajalta kympin arvoista työtä. Jutussa tuodaan totuus esiin, eikä monesti uutisissa tyypillistä toimittajan omaa näkökulmaa asiasta.

 45. Nimetön

  Hienoa Kokemäkeläinen-lehti!
  Usko pois, tällaista toimintaa arvostetaan tällä hetkellä. Nuo muutamat negatiiviset kommentit voit jättää huomioimatta, ne eivät todellakaan edusta suomalaisten näkemyksiä. Piä huoli itestäs, ja toivotaan, ettei kukaan keksi syyttää vihapuheesta tai muusta yhtä typerästä..

 46. PA Touhua

  Suomalainen yritys oli pistetty jo tänään kiinni vastaavanlaisesta hygieniasekoilusta johtuen. Kehitysmaan kansalaiset toivat kulttuuritapansa Suomeen, ja mitä Suomi tälläisestä hyötyy.

  Tämän turvapaikkabisneksen avulla pari suvakkia on saanut junailtua itselleen hyväpalkkaisen valtion suojatyöpaikan, kun muuten eivät töihin pääsisi.

  Veronmaksajille tästä leikkimisestä ei jää käteen kuin iso lasku.

Kommentit eivät ole päällä.

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot

Eväste on lyhyt tekstinpätkä, jonka käyttämäsi verkkosivusto lähettää selaimeesi. Se auttaa sivustoa muistamaan käyntisi tiedot, kuten valitsemasi kielen ja muita asetuksia. Eväste voi helpottaa seuraavaa käyntikertaasi ja tehdä sivustosta sinulle hyödyllisemmän. Evästeillä on tärkeä rooli. Ilman niitä verkon käyttäminen olisi paljon turhauttavampaa. Käytämme evästeitä moniin tarkoituksiin, muun muassa Google:n mainosten kohdentamiseen sekä kävijämäärän laskemiseen. Lisätietoja käytännöistämme saat Googlen sivustolta: http://www.google.com/intl/fi/policies/technologies/ads/ Jatkamalla selausta hyväksyt nämä ehdot.

Sulje