«

»

SPR käyttää ihmisten auttamisen halua hyväkseen

SPR:n hallituksen puheenjohtaja Pertti Torstila.

”Uusia hengenpelastajia tarvitaan! Ojenna kätesi!” Näin SPR:n Veripalvelu hakee uusia verenluovuttajia. Harva luovuttaja kuitenkaan tietää, että verelläsi tehdään miljoonabisnestä.

Itsekin olen joskus luullut että SPR:n toiminta on ainoastaan hyväntekeväisyyttä, mutta tässä olen ollut väärässä. Veripalvelu tekee vuositasolla yli 60 miljoonan euron liikevaihtoa, josta käteen jää puhdasta voittoakin 4,2 miljoonaa euroa.

Viimeisimmän tilikauden lopussa Veripalvelulla oli kasassa pääomaa yhteensä 69,3 miljoonaa euroa, jotka oli sjoitettu erikohteisiin, kuten arvopapereihin.

Mihin nämä rahat sitten käytetään? Suuri osa niistä menee henkilöstökuluihin, vaikka merkittävä osa väestä on töissä vapaaehtoisina. SPR:n puheenjohtaja on tehtävissään vapaaehtoisena saaden ainoastaan kulukorvauksia, joiden määrästä ei kuitenkaan ole tietoa, toisin kuin kirjoituksessamme aiemmin virheellisesti mainittiin, mutta esimerkiksi järjestön pääsihteeri Krstiina Kumpulalle maksettiin vuonna 2016 107 842 euroa palkkaa laupeudentyöstään.

SPR kerää rahaa hyväuskoisten ihmisten lahjoituksina, joista vain murto-osa päätyy todelliseen hyötykäyttöön, samalla kun johto kerää kovat palkat itselleen luontaiseduista nyt puhumattakaan.

He keräävät myös meidän veremme, jonka myyvät eniten tarjoavalle, ilman että edes kysyvät meidän lupaamme. Eniten tarjoavat, eli siis todennäköisesti yksityiset sairaalat ovat siis etualalla. Jos verestä on pulaa, raha ratkaisee.

Punainen Risti otti osaa myös pakolais-bisnekseen ja teki kovaa tiliä perustamalla vapaaehtoisten voimin vastaanottokeskuksia ympäri maata ja kampanjoimalla avointen rajojen politiikan puolesta. Tästä toiminnasta SPR laskutti valtiota jokaisesta turvapaikanhakijasta noin 400 euroa vuorokaudesta.

Viime viikolla vietettiin rasisminvastaista viikkoa, jota SPR koordinoi. Ongelmiksi nostettiin varsinkin ”vihapuhe”. SPR on ollut muun muassa mukana ilmiantamassa Facebookissa, Twitterissä ja YouTubessa ilmennyttä ”vihapuhetta” palveluiden ylläpidolle.

”Vihapuheeksi” on leimattu esimerkiksi maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista, kuten raaoista murhista ja seksuaalirikoksista puhuminen tai Turun islamilaisen terrori-iskun rinnastaminen jotenkin turvapaikanhakijoihin, eihän sillä ole mitään turvapaikanhakijoiden kanssa tekemistä, olihan iskun tekijä tullut maahan turvapaikanhakijana, mutta eihän tätä saa yleistää.

Kuitenkaan ei puhuta, että valkoiset ja kristityt voivat myös olla vainottuja. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa on tällä hetkellä käynnissä valkoisen väestön kansanmurha. Tästä mustien valkoisiin kohdistuvasta rasismista puhuminenkin on leimattu ”vihapuheeksi”. Kun valkoisten farmareiden maat on pakkolunastettu valtiolle, viljelijät tapettu ja Etelä-Afrikan ruuantuotanto tuhottu, SPR rupeaa keräämään rahaa ruoka-apuun Etelä-Afrikkaan.

Artikkelin tarkoitus ei ole kritisoida SPR:n vapaaehtoisia, verenluovutustoimintaa yleensä tai verenluovuttajia, vaan järjestön johtoporrasta, heitä ketkä avustusrahat lopulta keräävät omiin taskuihinsa.

Päivitetty 30.3. Korjattu virhe, SPR:n puheenjohtaja ei saa tehtäviensä hoidosta palkkaa, ainoastaan ”kulukorvauksia” mutta siitäkin huolimatta yli sadan tonnin vuosituloille nousevia hyväntekijöitä yhdistyksen palkkalistoilta löytyy.

16 comments

Hyppää kommentti lomakkeelle

 1. mika

  Tässäpä faktaa kerrakseen. Samaa sanoin äitini jo 35 vuotta sitten, entinen kirurgian erikoissairaanhoitaja sekä vuodeosaston johtava hoitaja että kenttätaso tekee työt ilmaiseksi ja salkkumiehet nostaa rahat. Veren hinta oli jo silloin törkeä.

 2. Mauno Suni

  Hyvä että näitä asioita otetaan esille!

 3. john doe

  Veripalvelu on vähentänyt SPR:n logon käyttöä mainoksistaan ja syyn kylä ymmärtää.

 4. en kerro

  Olet varmasti Suomen nuorimpia journalisteja, ja samalla myöskin ehkä rehellisin. Hienoa että teet näitä juttuja! Olen ylpeä!

  Suomi on täyttänyt pitkään jo määritelmän: failed state (epäonnistunut valtio).

 5. SPR:n vapaaehtoinen

  No nyt on taas paksua puppua! Mistä tämä ihmeen SPR-viha oikein kumpuaa, siitäkö että Punainen Risti auttaa MYÖS pakolaisia ja maahanmuuttajia, miljoonan muun asian ohessa? Tässä niin sanotussa ”artikkelissa” on lähes kaikki faktat pielessä, alkaen siitä, että Pertti Torstila on puheenjohtajana VAPAAEHTOINEN kuten SPR:n puheenjohtajat aina eikä saa SPR:ltä penniäkään palkkaa. Kiva siinä sitten kirjoittaa loppuun, että ”Artikkelin tarkoitus ei ole kritisoida SPR:n vapaaehtoisia”, kun koko jutun pääasiat on täysin päin mäntyä. SPR:n ei jaa voittoja mihinkään, varat käytetään toiminnan kehittämiseen ja kuluihin, palkatun henkilökunnan palkat eivät tule lahjoitusrahoista, veripalvelutoimintaa saa ruveta kuka tahansa muukin yrittämään jos luulee sillä rikastuvansa jne. jne. Nämä valheet on muuten oikaistu miljoonaan kertaan, mutta joillekin SPR-vihaajille ei vaan mene järkipuhe perille.

  1. Nimetön

   Tässä aika paljon virheellisiä väittämiä. Sosiaali- ja terveysministeriö on käytännössä monopolisoinut veripalvelun SPR:lle. SPR ei tavoittele voittoa, mutta ylijäämä siirretään Sveitsiin. Punaisella ristillä on pitkä ja vaiherikas historia mm. juutalaisten veren myymisessä toisen maailmansodan aikana. Olivat muutenkin natsien liittolaisia ja peittivät silmänsä täysin juutalaisvainoilta.

   SPR:n viimeisen tilinpäätöksen mukaan palkkakulut olivat yli 45 milj € eli 858 henkilölle. keskimäärin napsahtaa 52.611 € palkkaa. Onko se sitten paljon vai vähän, mutta SPR ei ole mikään edullinen verikauppias ja muutenkin ”laupeudentyö” ei ole ihan niin hyväntahtoista kuin mitä ulospäin näytetään.

 6. Vipa

  Älä vapaaehtoinen viitti länkyttää kun kaikki sen tietää että toi toiminta pyörii rahan ympärillä. Ite en anna senttiäkään ja häädän nämä kerääjät aika äkkiä.

 7. Vipa

  Pitää oikeasti heittää isot👏 nuorelle miehelle et puhuu oikeista asioista👍. Vieläkö lähtee saa tilattua ja mistä?

 8. Pahatar

  Hyvä kirjoitus. Aika jännä miten kauas spr on ajautunut vanhoista periaatteistaan. Nyt niillä on vain yksi arvo ja aate: raha ratkaisee. Jotenkin tuntuu, että koko yhteiskunta on mädäntynyt pystyyn. spr kai on vain aikamme uhri. Vitsi. Näinhän kaikki nykyään käännetään nurinniskoin. Hyvästä paha – pahasta hyvä.

 9. Rahat pois

  Onnistuneen bisneksen ydin on aina ollut: Kulut minimiin ja tuotot huippuun. Senhän tietää jo sveitsiläinen liikenneministerikin. Vapaaehtoistyö ja rahalahjoitukset ovat aina olleet kannattavan bisneksen perustekijöitä. Vapaaehtoistyö on hieno asia ja ihailen ihmisiä jotka sitä tekevät. Eritoten vanhusten parissa työskentelevät vapaaehtoset jotka jakavat aikaansa heidän kanssa ovat todella arvostettuja ihmisiä. Mutta siinä vaiheessa kun toinen alkaa myymään kovalla rahalla ilmaiseksi tehtyä työtä, ja käärii rahat omaan pussiin alkaa se haista pahalle. Kuitenkin näitä vapaaehtoisia tekijöitä riittää, hyvä niin. Eihän kukaan mitään pahaa toiselle halua, eihän? Ehkä juuri tähän lauseeseen perustuukin SPR toiminta ja sen rahallinen kannattavuus.

 10. mika välis

  Loistava kirjoitus. Avaa silmiä todenteolla.

 11. Torvinen

  ”He keräävät myös meidän veremme, jonka myyvät eniten tarjoavalle, ilman että edes kysyvät meidän lupaamme.”

  Täh, ei kai ketään vastentahtoisesti verenluovutukseen viedä?

  Mielipiteitä toki maailmaan mahtuu laidasta laitaan, mutta on kyllä melkoisen katkeraa ja julistavaa tekstiä… Onko tämä kirjoitus uutinen vai mielipidekirjoitus – sijoittelusta ei ilmi käy.

  Ei taida kuitenkaan Kokemäellä paljon tapahtua?

 12. Totuus Esiin

  Kiitos rehellisestä kirjoituksesta. Näitä enää harvoin näkee Suomessa!!!!!

 13. Totuus Esiin

  Kiitos rehellisestä kirjoituksesta. Näitä näkee enää harvoin Suomessa!!!!

 14. Matti Pelkko

  Aina joku muistaa muistuttaa, että nillittäjät voivat itse joutua onnettomuuden uhriksi, jolloin luovutusverellä on käyttöä. Tästä verestä maksetaan kuitenkin huomattavia summia eikä kysymys ole auttamisesta vaan verta myydään. SPR ei auta yhtään mitään eikä ketään. Auttaminen on vastikkeetonta toimintaa, mutta jokainen huopa, jokainen veripussi, jokainen verihiutaletuote on hinnoiteltu. SPR ja kansainvälinen punainen risti ovat liikeyrityksiä, jotka ovat saaneet jostain syystä hyväntekeväisyysleiman.

 15. Viktor Atamaani

  Palvelin aikoinani YK- joukoissa Kyproksella. Olin eräällä lomallani Beirutissa. Siellä Amerikkalainen Veripankki maksoi puolen litran verestäni nykyrahassa n. 200 dollaria.

Kommentit eivät ole päällä.

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot

Eväste on lyhyt tekstinpätkä, jonka käyttämäsi verkkosivusto lähettää selaimeesi. Se auttaa sivustoa muistamaan käyntisi tiedot, kuten valitsemasi kielen ja muita asetuksia. Eväste voi helpottaa seuraavaa käyntikertaasi ja tehdä sivustosta sinulle hyödyllisemmän. Evästeillä on tärkeä rooli. Ilman niitä verkon käyttäminen olisi paljon turhauttavampaa. Käytämme evästeitä moniin tarkoituksiin, muun muassa Google:n mainosten kohdentamiseen sekä kävijämäärän laskemiseen. Lisätietoja käytännöistämme saat Googlen sivustolta: http://www.google.com/intl/fi/policies/technologies/ads/ Jatkamalla selausta hyväksyt nämä ehdot.

Sulje