«

»

Pori Jazz harjoittaa törkeää työpaikkasyrjintää

Keskiviikkona olemme saaneet mediassa seurata Pori Jazzin uudeksi toimitusjohtajaksi valitun ja sittemmin erotetun Aki Ruotsalan ajojahtia.

Ajojahdon Ruotsalaa kohtaan aloitti Porilaisen Altti Papinsaaren kolumni, joka oli otsikoitu: ”Pori Jazzin uusi johtaja edisti kampanjaa, jonka pääviestin mukaan homoudesta voi parantua”.

Kyseessä oli kristillisen nuorisojärjestön vuonna 2011 lanseerattu ”Älä alistu” kampanja, joka sai suurta julkisuutta ja julkista paheksuntaa aikanaan.

Tästä alkoi kaikissa Suomen suurimmissa medioissa julkaistujen juttujen tulva. Satakunnan Kansa haastatteli tiukkasävyisesti Ruotsalaa. Kuitenkaan tiukat ja johdattelevatkaan kysymykset eivät saaneet Ruotsalaa nurkkaan, vaan hän perusteli järkeenkäyvästi omaa henkilökohtaista uskonelämäänsä.

Suurimman kohun haastattelussa nostatti kommentti, jossa väitettiin Ruotsalan rinnastaneen homoseksuaalisuuden ja huumeiden käytön, vaikkei tästä ollut kysymys, vaan Ruotsala puhui ilmeisesti esimerkin kautta suuresta elämänmuutoksesta.

Nykyinen vallalla oleva arvomaailma koulukirjoista lähtien tyrkyttää nuorille homoutta, jopa julkinen paine on mennyt tähän suuntaan. Tätä ongelmaa ei kukaan ole vieläkään tunnustanut. Kouluissa opetetaan lapsille, että sukupuolia on kymmenittäin, vaikka biologinen fakta on että normaalisti on kaksi sukupuolta, muu ei ole normaalia, vaikka sitä on jo pitkään yritetty normalisoida.

Mikään valtamedia ei paheksunut, kun Helsingin piispa Irja Askola luovutti 17-vuotiaalle Tuure Boeliukselle homo-gaalassa ”Vuoden homo”-palkinnon.

Suuren mediamylläkän seurauksena Aki Ruotsala irtisanottiin Pori Jazzin toimitusjohtajan tehtävistä. Perusteluiksi Jazzien hallituksen puheenjohtaja Hannu Jaakkola kommentoi Ilta-Sanomille:

”Pori Jazz irtisanoutuu täysin ja ehdottomasti kaikesta syrjinnästä. Olemme yhdenvertainen ja syrjimätön festivaali. Nämä arvot ovat yhteiset Pori Jazzin hallitukselle ja koko henkilökunnalle. Pyydämme anteeksi kaikilta, joita asia on koskettanut ja loukannut.”

Tämä kommenttihan on ihan naurettava. ”Sanoudumme irti kaikesta syrjinnästä” ja samalla syrjimme juuri valittua toimitusjohtajaa antamalla tälle potkut hänen mielipiteidensä takia. Jos tämä ei ole syrjintää, niin mikä sitten on? Mitä valtamediamme olisi todennut, jos Pori Jazzin johtoon olisikin valittu joku seksuaali-aktivisti ja julkihomo? Olisiko hänen toimintaansa ruvettu kaivelemaan ja järjestetty tiukkoja haastatteluja, joissa pyritään saamaan tämä sanomaan jotain sopimatonta ja järjestetty potkut?

En itsessään puolustele tai ota kantaa Ruotsalan lausuntoihin enempää kantaa, jokainen voi olla niistä omaa mieltään, mutta minusta on naurettavaa sanoa, että heitämme väärää mieltä olevan tyypin ulos ja irtisanoudumme samalla syrjinnästä. Tässä lauseessa on minusta jokin vialla. Eihän näin voi olla. Siis täten toimimalla Pori Jazz juuri ilmoitti syrjivänsä työntekijöitään heidän mielipiteensä takia.

Jokaisella on perustuslain mukaan sananvapaus sekä vapaus uskoa mihin haluaa, eikä häntä saa tämän vuoksi syrjiä. Tässä on kyseessä juuri malliesimerkki, miten käy, kun niin kutsuttu suvaitsevaisto ryhtyy maalittamaan henkilöä, joka on heidän mielestään väärää mieltä. Mukaan lähtee koko valtakunnan media, ja suuren kohun saattelemana kohdehenkilö irtisanotaan.

Ilmeisesti uskonnonvapaus koskee vain tiettyjä uskonnollisia ryhmiä ja taas toisia ei. Esimerkiksi kun muutama vuosi takaperin Mellunmäen imaami totesi Ylen Islam-illassa, että homoseksuaalisuus on kielletty ja siitä seuraa kuolemanrangaistus. Tämä kommentti ei nostanut minkäänlaista kohua, yksi lehtijuttu aiheesta löytyy tästä linkistä. Tuo kommentti rinnastettiin uskonnonvapaudeksi ja sen kritisoiminen rasismiksi.

Voidaanko siis sanoa että jokaisella on tässä maassa samat oikeudet? Elämmekö me muka maailman onnellisimmassa ja vapaimmassa maassa, jossa tasa-arvo on kunnossa eikä ketään syrjitä mielipiteiden takia?

23 comments

Hyppää kommentti lomakkeelle

 1. Jeppe74

  Homous on häiriö aivoissa ja tulevaisuudessa se saadaan paranettua. Niin kuin moni muukin aivoissa oleva sairaus tai vajaavaisuus.

  1. esa

   Millon oot menossa vastaanotolle? Kait sutkin voi parantaa…

  2. Virkamies

   Olen kyllä lukenut jostain että homous on periytyvää… se on joku poikkeama geeneissä eli geenivirhe.

 2. Hemmo

  Ensimmäinen järkevä kommentti tässä asiassa.

 3. Semmottista

  Akilla on sananvapaus. Hän sai sanoa asiansa. Ihmiset (ja tässä tapauksessa artistit) reagoivat Akin sanomisiin ja toteuttivat omaa sananvapauttansa ilmoittamalla, että eivät aio maksaa kyseisen tj:n palkkaa tulemalla festareille. Sananvapaus toimii kahteen suuntaan ja kapitalismissa on aika helppoa kertoa mitä mieltä itse on. Jos Akin mielipiteet olisivat valtavirtaa, niin Porin Jazz olisi hukkunut uusiin kävijöihin, mutta kun se ei ilmeisesti ole.

 4. Nimetön

  Eihän puppelipeppupaskapoika Tuure 17-vuotias ollut, vaan vasta 15-vuotias vuoden hintti palkinnon saadessaan.

 5. Tuore Aki-fani

  Näin räikeää syrjintää ja törkeää kunnianloukkausta en Suomesta muista. Ruotsalalle kuuluu lain mukainen korvaus, joka tässä tapauksessa on oltava todella muhkea.
  Ja kaiken kokemansa paskanheiton jälleen Ruotsala antoi asiallisen tiedotteen. Siinä on mies, jonka menettämistä Jazz vielä katunee ankarasti! Tällaisia helmiä ei ole jaossa kovin usein.

 6. Papparaanen

  Ei minua ainakaan haittaa jos kristittyjä fundamentalisteja syrjitään. Lähinnä se lämmittää minun sydäntäni.

  1. rer

   Sitten ei varmaankaan myös haittaa, jos sinua syrjittäisiin vastavuoroisesti, ihan vain tasa-arvon ja kaikkien ”hyveiden” nimessä.

 7. Mie it

  Ilmeisesti suvaitsevaiset -pelkäävät- heidän ajaman asian oikeutusta, jos näin ei olisi, he viisveisaisivat vastakkaisista mielipiteistä.
  Toisinsanoen tietävät että homous ei ole normaalia, siksi ei siedetä sen arvostelemista ja kyseenalaistamista.
  Näin itse asian koen.

 8. Mie ite

  Ilmeisesti suvaitsevaiset -pelkäävät- heidän ajaman asian oikeutusta, jos näin ei olisi, he viisveisaisivat vastakkaisista mielipiteistä.
  Toisinsanoen tietävät että homous ei ole normaalia, siksi ei siedetä sen arvostelemista ja kyseenalaistamista.
  Näin itse asian koen.

 9. Timo Taipale

  Mitähän siellä demareiden peruskoulussa ja punvihreässä yliopistossa oikein opetetaan kun pieni 2 % sukupuolivähemmistö yrittää määritellä 98% enemmistön kantoja.En kyllä ole enää vuosiin käynyt Pori Jazzeissa koska sieltä on aito jazz kadonnut jo vuosia sitten ja siitä on tullut ”iskelmä” karnevaali

  1. esa

   Sähän olet ”man” tohtoris ainesta ku keksit vetää tähän ton poliittisen seikan mukaan. Kepulainenko?

 10. Pauli Ojanperä

  Papparaanen, niin, uskon sen. Saatanan typerää on niellä samanlaista ideologista tuputusta muslimeilta ja irstailijoilta näkemättä siinä vahinkoa.

 11. Ööö jassoo

  Somessa aika moni kävijä ja esiintyjä ilmoitti boikottinsa. Onko se syrjintää, jos toimitusjohtaja aiheuttaa aikamoisen imago-kolhun tapahtumalle?

 12. Jonttu

  Huoh miks edes selasin tämän artikkelin.
  Huomaa että on ilmeisesti jostain Kokemäkeläisestä juornalismia.
  ”En itsessään puolustele tai ota kantaa Ruotsalan lausuntoihin enempää kantaa, jokainen voi olla niistä omaa mieltään, mutta minusta on naurettavaa sanoa, että heitämme väärää mieltä olevan tyypin ulos ja irtisanoudumme samalla syrjinnästä”

  emmäkään ota kantaa tämän lehden kirjoitustasoon mutta onhan tää ihan lapsen tekemä artikkeli.

  1. Ohikulkija

   Jutun kirjoittaja ottaa kantaa Pori Jazzin johdon toimiin, ei Ruotsalan näkemyksiin homoudesta. Jutun lauseessa ei ole mitään ristiriitaa ken suomenkieltä ymmärtää oikein. Painovirhe tähän lauseeseen oli kyllä tullut tautologia muodossa, mutta se ei muuta tässä tapauksessa asiasisältöä.

 13. esa

  Entäs jos moinen ajattelutapa on vain ahdsmielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan? Kait siitäkin voi ”parantua”

 14. Silmä silmästä.

  Nämä ns.suvaitsevaiset ovat itse juuri niitä suvaitsemattomimpia tapauksia…

 15. Marjaana

  Se nyt vaan on niin, että kenen leipää syöt, sen lauluja laulat! Ruotsalan olisi pitänyt olla viisas ja vastata, että vaikka hänellä on kristillinen vakaumus niin hänen kantansa homouteen on hänen omansa ja Pori Jazzin toimitusjohtajana hän edustaa työnantajansa kantaa ja sitoutuu siihen. Mietin miten kukaan meistä konservatiivikristityistä ei näe siinä mitään omituista, että vakaumuksellinen kristitty olisi ottanut toimitusjohtajan paikan vastaan yhdistyksessä, joka takoo ehdottomasti suurimmat voittonsa ei suinkaan musiikilla ja sisäänpääsymaksuilla vaan alkoholinmyynnillä? Tämä maassa, jossa alkoholinväärinkäyttö rikkoo perheitä ja aiheuttaa miljoonien terveydenhuoltokulut valtiolle. Miten vakaumuksellinen kristitty voi edistää tällaista toimintaa?

 16. esa

  Jos/kun olette naisen kanssa silei, please käyttäkää kondoomia ettei teidän kaltaiset ”ihmiset” lisäänny!!!

 17. Mihin mä eksyin

  Onks tää joku koululaisille suunnattu kokeile journalismia ohjelma?

  1. esa

   ilmeisesti ennen eskari-ikää olevile…

Kommentit eivät ole päällä.

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot

Eväste on lyhyt tekstinpätkä, jonka käyttämäsi verkkosivusto lähettää selaimeesi. Se auttaa sivustoa muistamaan käyntisi tiedot, kuten valitsemasi kielen ja muita asetuksia. Eväste voi helpottaa seuraavaa käyntikertaasi ja tehdä sivustosta sinulle hyödyllisemmän. Evästeillä on tärkeä rooli. Ilman niitä verkon käyttäminen olisi paljon turhauttavampaa. Käytämme evästeitä moniin tarkoituksiin, muun muassa Google:n mainosten kohdentamiseen sekä kävijämäärän laskemiseen. Lisätietoja käytännöistämme saat Googlen sivustolta: http://www.google.com/intl/fi/policies/technologies/ads/ Jatkamalla selausta hyväksyt nämä ehdot.

Sulje