Pääkirjoitus: Paikallinen sekä myöskin valtakunnallinen talous on tippumassa pakkaselle. Valtio leikkaa kaikesta mahdollisesta sekä myöskin mahdottomasta.
Nyt ovat myöskin yritysten konkurssit valloittaneet otsikot. Kokemäelläkin Satakunnan Painotuote hakeutui konkurssiin ja Harjavallassakin liikeyrityksiä on mennyt nurin.
Useat ovat menettäneet työpaikkansa.
On kuitenkin valoakin näkyvissä. Kokemäellä ei Sportia lopettanut, vaikka se oli jo hyvin todennäköistä viime vuoden lopulla. Myöskin uusi kirjakauppa on avannut ovensa.
Kuitenkin valtio säästää kaikesta mahdollisesta. Kehysriihi on viime viikolla ollut karua. Ensi vuonna pitäisi säästää 1,5 miljardia euroa ja kahtena seuraavana vuonna 0,6 miljardia euroa kumpanakin.
Myöskin perusopetuksesta leikataan 57 miljoonaa euroa. Tuo tulee varmasti vaikuttamaan opetuksen laatuun kielteisesti. Vaikka nuorissa on tulevaisuus, niin niistä on kuitenkin kaikista helpoin säästää, sillä alle 18-vuotiaat eivät äänestä.
Oppivelvollisuusikäkin tullaan nostamaan 17 vuoteen, joka on väärä taktiikka, vaikka Opetusalan ammattijärjestö pitääkin sitä hyvänä syrjäytymisen estäjä Ylen uutisten mukaan. Heille, jotka haluavat opiskella, tekee tuo pakollinen opiskelu oppimisesta pakkopullaa ja vaikuttaa näihin nuoriin kielteisesti. Oppivelvollisuusiän nosto maksaa noin 100 miljoonaa euroa valtiolle. Mutta mitä se hyödyttää? Ja ennen kaikkea, mistä tuo 100 miljoonaa euroa otetaan? Myöskin koulujen ryhmäkokoja on tarkoitus nostaa, joka on nyt jo järjetöntä, sillä vuodesta 2009 lähtien valtio on rahoittanut pieniä ryhmäkokoja jo 250 miljoonalla eurolla ja tuosta sijoituksesta tulisi tuossa tapauksessa täysin turha.
Myöskin oppimateriaaleista tullaan leikkaamaan, vaikka jo nyt kirjaa on saatettu koulussa kierrättää jopa kymmenellä oppilaalla, jolloin niiden tietokin on taatusti vanhentunut, jos painosvuosi on esimerkiksi 1998 tai 2004. Homekoulujen korjauksesta ei edes kannata puhua.