Kokemäen perunajauhotehdas Finnamyl Oy uudistaa solunesteen käsittelyä. Nestettä ei siis enää ensi syksystä alkaen ajeta lähialueen pelloille ja samalla luoda suurta hajuhaittaa paikkakunnalle.
Tehtaan kylkeen aiotaan rakentaa 10 miljoonaa euroa maksava tuotantolaitos. Tuotantolaitoksessa pystytään käsittelemään perunajauhon sivutuotteena syntyvä soluneste kaupalliseen käyttöön.
Tuotantolaitoksen uudella teknologialla pystytään solunesteestä erittamaan valkuaisaine, eli proteiini, jota voidaan käyttää rehuna esimerkiksi kalataloudessa.
Proteiinierotuksen jälkeen jäännösliemi väkevöidään haihduttamalla ja väkevä konsentraatti levitetään keväisin pelloille lannoitteeksi ennen kylvöä.
Hajuhaitat ohitse
Tehtaan solunesteen ajaminen syksyn käyntikauden aikana pelloille on aiheuttanut suurella alueella hajuhaittoja. Parhaimmilaan päivässä on rahdattu kuutisenkymmentä kuormaa nestettä pelloille, joka haisee koko lähiseudulla.
Syksyn aikana syntyy tehtaalla tärkkelystä 24 000 tonnia ja solunestettä 73 000 tonnia sekä perunakuiturehua 14 000 tonnia.
Ensi syksystä alkaen kaupunki vapautuu hajuhaitoista.
Yhteisinvestointi uuteen tuotantolaitokseen on 10,5 miljoonaa euroa. Se on saanut TEM:n energia-avustusta 2,49 miljoonaa euroa. Investoinnin päärahoittajina ovat Länsi-Suomen Osuuspankki sekä sen on taannut Kokemäen kaupunki ja Finnvera Oy.