Ihmisiä on useasti hämmentänyt ja mietityttänyt julkisella paikalla kuvaaminen.
Myös meidän toimitukseemme on usein tullut palautetta julkisella paikalla kuvaamisesta. Olemme esimerkiksi taltioineet erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa kuvaamisesta olemme saaneet yhteydenottoja.
Myöskin mm. liikenneonnettomuuspaikoilla kuvatessamme olemme saaneet kommentteja ja kyselyjä, kysyimmekö lupaa kuvan ottamisesta.
Nyt on aika lyödä faktat pöytään. Julkisella paikalla, eli paikassa, johon kaikilla on vapaa pääsy, on sallittua kuvata myös yksittäisiä ihmisiä. Kuvaamiseen ei tarvitse kysyä minkään laista lupaa tai suostumusta kuvauksen kohteilta, eivätkä edes viranomaiset voi estää kuvaamista.
Kuvaaminen on sallittu myös esimerkiksi kauppakeskuksissa, ja niiden ovilla olevat kuvauskiellot ovat vain suosituksia. Kauppiaalla on kuitenkin oikeus valita asiakkaansa ja voi pyytää kuvaajaa poistumaan. Jo otettuja kuvia ei tarvitse poistaa tai näyttää kauppiaalle eikä niiden julkaisua voida estää. Kuvaajan voi poistaa ainoastaan poliisi, ei vartija.
Kuvien julkaisua ei voida ennakolta estää. Kuvia, jotka esittävät henkilön huonossa valossa ja loukkaavat tai herjaavat kuvauksen kohdetta eivät ole soveliasta julkaistavaa, mutta myöskään niiden julkaisua ei voida ennakolta estää Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan ja Suomen perustuslain toisen luvun 12. pykälän perusteella.
”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.
Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta.”Suomen perustuslaki, toinen luku, 12. pykälä
Kuvaamista on kuitenkin rajoitettu esimerkiksi kotirauhan suojaamissa paikoissa tai käymälöissä ja pukeutumistiloissa.
Toivoisimme vihdoin ihmisten ymmärtävän, että toimittajatkin tekevät vain työtään. Jos osallistut esimerkiksi johonkin tapahtumaan tai vaikkapa mielenilmaukseen, hyväksy se, että tapahtumaa voidaan kuvata. Yksittäistä ihmistä tuskin tunnistaa yleiskuvista, joita otamme esimerkiksi paikkakuntamme katukuvista tai nyt joulun alla jouluvalaistuksesta. Emme voi tyhjentää jokaista katua tai muuta kuvauspaikkaa ihmisistä, joten väkisinkin aina joku ihminen tai ajoneuvo sattuu osaksi valokuvaa.
Vaikka laki on yksiselitteinen kuvaamisen ja julkaisun suhteen asia on edelleen monille epäselvä, joten päätimme julkaista tämän tietopaketin kaikille asiasta kiinnostuneille. Toivoisimme, että tämä tekisi kaikille selväksi julkisella paikalla kuvaamisen, ettemme joutuisi sitä jokaiselle yksitellen selvittämään.
Lisää valokuvaamisesta julkisella paikalla saat mm. Suomen freelance-journalistien nettisivuilta täältä.
Ohessa Tomi Glad kertoo YouTubessa julkaisemallaan videolla, missä ja ketä saa kuvata.
8 comments
Hyppää kommentti lomakkeelle ↓
pilikunviilaaja
10.12.2015 08:07 at 08:07 (UTC 2) Linkki tähän kommenttiin
Anteeksi, hyvä juttu, mutta viilaan vähän, se on VARTIJA ei vartia.
Habibi
10.12.2015 17:08 at 17:08 (UTC 2) Linkki tähän kommenttiin
Erityisesti turvapaikanhakijoista järjestettäviin keskustelutilaisuuksiin kannattaa järjestää mahtipontiset kamerat verovaroin paikalle ettei ujot Kokemäkiläiset uskaltaudu sanomaan mitään poikkipuolista leimautumisen pelossa. Eikö keskustelutilaisuudessa voida antaa yksittäisille ihmisille intimiteettisuojaa mielipiteen julki tuomiseksi?
Nimetön
10.12.2015 17:15 at 17:15 (UTC 2) Linkki tähän kommenttiin
Lehtiartikkelissa mainittiin:
”Kauppiaalla on kuitenkin oikeus valita asiakkaansa ja voi pyytää kuvaajaa poistumaan. Jo otettuja kuvia ei tarvitse poistaa tai näyttää kauppiaalle eikä niiden julkaisua voida estää. Kuvaajan voi poistaa ainoastaan poliisi, ei vartia [sic].”
Sivussa, jota tässä käytetään lähteenä, taas sanotaan muuta:
”Voimakeinoin kuvaajan saa kuitenkin poistaa vain poliisi tai vartija. Sen enempää tilan omistajalla kuin vartijalla ei ole oikeutta kieltää itse kuvaamista tai vaatia kuvia poistettavaksi tai filmiä itselleen.”
””Vartijalla on oikeus poistaa henkilö vartioimisalueelta, jos poistettava ei noudata vartioimisalueen omistajan tai haltijan taikka tämän edustajan antamaa poistumiskehotusta taikka jos on ilmeistä, ettei poistettavalla ole oikeutta oleskella vartioimisalueella ja vartija on kehottanut häntä poistumaan.” (Laki yksityisistä turvapalveluista 28.1 §)”
Tuomas Kuhalainen
10.12.2015 17:29 at 17:29 (UTC 2) Linkki tähän kommenttiin
Kyseisellä sivulla sanotaan myös, että vartija tai järjestyksenvalvoja ei voi poistaa kaupan yleisillä alueilla kuvaavia ihmisiä pelkän kuvaamisen perusteella.
Tällä perustellaan sitä, että vartijalla ei ole poistamisoikeutta esimerkiksi puistossa tai kauppakeskuksen yleisillä alueilla, vaikka nämäkin voivat olla vartioimisalueita.
Järjestyksenvalvoja ei voi poistaa esimerkiksi juna-asemalta tai kauppakeskuksesta, ellei kuvaaja aiheuta järjestyshäiriötä tai vaaranna yleistä turvallisuutta. Siis pelkän kuvaamisen perusteella järjestyksenvalvojalla ei ole oikeutta poistaa henkilöä paikalta. Toisaalta, jos kuvaaja ei noudata vartijan kehotusta poistua paikalta, tämä voidaan tulkita järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamiseksi, jolloin kuvaaja voidaan poistaa vastustamisen perusteella.
Raili Sergejeff
10.12.2015 22:01 at 22:01 (UTC 2) Linkki tähän kommenttiin
Minkäänlaista kirjoitetaan yhteen (tekstissä lukee ”Kuvaamiseen ei tarvitse kysyä minkään laista lupaa”).
Asiallinen juttu, ja talletankin tämän näyttääkseni vänkääjille! 🙂
J
15.12.2015 16:22 at 16:22 (UTC 2) Linkki tähän kommenttiin
Tuomas sairaaloissa, kouluissa ja muissa julkisissa tiloissa EI SAA KUVATA. Sairaaloissa on toimenpideosastoilla kuvaaminen kielletty. Kaupassa ja koulussa pitää kysyä LUPA. Ilman lupaa ei saa kuvata missään. JA JÄTÄ MAMUT RAUHAAN ÄLÄKÄ KUVAA NIITÄ.
Tuomas Kuhalainen
15.12.2015 21:26 at 21:26 (UTC 2) Linkki tähän kommenttiin
Hei, kyllä kouluissa, sairaaloissa ja muissa julkisissa tiloissa saa kuvata. Mitään lupaa ei tarvitse ikinä kysyä. Koulut ovat julkishallinnollisen organisaation laitoksia, eli julkisia paikkoja, joissa saa kuvata. Koulujen omat järjestyssäännöt eivät voi mennä perustuslain edelle.
Miten perustelet väitteesi, että kuvaaminen olisi kielletty?
J
30.12.2015 15:08 at 15:08 (UTC 2) Linkki tähän kommenttiin
http://toimittajanrikoslaki.fi/kuvaaminen-ja-salakatselu/
Tuon nettisivun mukaan kuvaaminen on kielletty:
Videoarkisto
Kunnian suoja
Yksityisyyden suoja
Kuvaaminen ja salakatselu
Äänen tallentaminen & haastateltavan oikeudet
Julkinen kehottaminen rikokseen & kiihottaminen kansanryhmää vastaan
Rikosoikeudellinen vastuu & vastuu vahingosta
3
Alkuun
Sallittua
Kiellettyä
Esimerkkejä
Katsele
Kuvaaminen ja salakatselu
Milloin kuvaamiseen tarvitaan kuvauslupa?
Rikoslain salakatselusäännös suojaa laissa määritellyllä alueella oleskelevaa ihmistä teknisellä laitteella tapahtuvalta katselulta tai kuvaamiselta. Kuvattavan lupaa ei tarvita ns. yleisillä paikoilla – muualla lupa pitää yleensä olla. Jos syyllistyy kuvaamiseen ilman tarvittavaa lupaa, laki nimittää tekoa salakatseluksi.
Salakatselun rajat ovat tiukat. Rikos on tapahtunut, vaikka kuvia ei julkaistaisi tai tallennettaisi kameralle.
Jotta voisi tietää, milloin kuvaaminen on sallittu ilman lupaa, täytyy erottaa yleiset paikat luvanvaraisista.
Rikos toteutuu silloinkin, kun kameralla, kiikarilla – tai millä tahansa apuvälineellä – vain tarkkaillaan luvatonta kohdetta.
Kuvaaminen on sallittua ilman lupaa…
•kaduilla, teillä, toreilla, metsissä ja muilla vastaavilla yleisillä paikoilla
•yleisölle avoimissa julkisissa tiloissa, kuten esim. virastojen, laitosten, myymälöiden ja ostoskeskusten yleisötiloissa sekä rautatieasemien, lentoasemien ja metroasemien yleisölle avoimissa tiloissa
•muissa vastaavissa julkisissa rakennuksissa, niiden yleisölle avoimissa aula- ja odotustiloissa.
Kuvaaminen on kiellettyä ilman lupaa
Lupa tarvitaan, jos kuvauksen kohde oleskelee kotirauhan suojaamassa paikassa taikka sen kaltaisessa paikassa. Sellaisia ovat…
•asunnot, loma-asunnot
•muut asumiseen tarkoitetut tilat, kuten hotellihuoneet, teltat, asuntovaunut ja asuttavat alukset
•asuintalojen porraskäytävät ja asukkaiden yksityisaluetta olevat pihat niihin välittömästi liittyvine rakennuksineen.
•käymälä, pukeutumistila tai muu vastaava paikka.
Lisäksi kuvaamiseen tarvitaan lupa jos, kuvataan sellaisessa tilassa jonne yleisöllä ei ole pääsyä esim. kabinetissa.
Lue Tuomas nämä läpi.