«

»

Kunnallinen itsehallinto on enää vain muisto

Kuva: Tuomas Kuhalainen

Näin kuntavaaleissa pidetään yllä esirippua, että meillä kuntalaisilla olisi suurikin valta päättää. Mutta kun katsoo ehdokaslistoja, niin todellisuudessa kaikki on vain sitä yhtä ja samaa.

Äänestimme sitten keskustaa taikka demareita, rakennetaan vastaisuudessakin sadalla tonnilla venelaitureita. Verojen vuosittaiselle ”tarkastamiselle” elikkä parin prosentin kymmenyksen korotuksille ei näy loppua. Tätä menoa seuraavan valtuustokauden loppuun mennessä velkataakka kunnalla on ylittänyt heittäen 40 miljoonaa, kun vielä mietitään, voitaisiinko kouluissa leikata käsipaperit puolikkaan sijaan vaikka neljään osaan.

Nämä vaalit ovat puhtaasti henkilövaalit. Yleensä ehdokas ja äänestäjä tuntevat toisensa jossain määrin. Ehdokkaan puolue eikä ajatukset siinä tapauksessa paljoakaan paina. Minusta puolueet eivät näihin vaaleihin kuuluisi lainkaan, mutta ilman puoluetta ehdolle pääseminen on paljon vaikeampaa. Ilman puolueita ei olisi ryhmäkuria, ei ryhmäpäätöksiä vaan jokainen tekisi äänestyksen kohdatessa päätöksen täysin oman elämänkokemuksensa ja -katsomuksensa perusteella.

Tämä olisi demokratiaa. Nyt kuntaa vetää pari suurta puoluetta, eikä tavalliset valtuutetut uskalla asettua puoluetta vastaan. Muutamien satojen tuhansien investoinnit ovat läpihuutojuttuja, tai ainakaan pöytäkirjoihin ei vastaväitteitä ole kirjattu. Parin miljoonan investoinneista jo tehdään aikaan keskustelua, joka ei lopulta kuitenkaan johda mihinkään, näimmehän sen jo kouluverkkoselvityksen kohdalla.

Kuntalaisten tulisi vaatia kansanvaltaa. Kansanvaltaa vaatiminen ei tässä tarkoita sitä, että äänestetään tuo työväenpuolueen ehdokas valtaan, vaan se on juuri kansanvallan vastakohta. Vähän niin kuin heidän ihannevaltiossa Neuvostoliitossa kaikki ovat kansan asialla, mutteivat kuitenkaan koskaan uskalla kysyä kansan mielipidettä kansanäänestyksien muodossa.

Kunnallista itsehallintoa ei ole se, että tänne voi valtio tai muut suuret ”hyväntekeväisyystoimijat” tuoda laittomasti maassa olevia ihmisiä kuntalaisten elätettäväksi, ja kaupunginjohtaja toteaa, että ei me mitään voida ja toivotamme heidät tervetulleiksi, ilman mitään vastaväitteitä.

Ihan tieten tahtoen pyritään karkottamaan viimeinenkin yrittäjä tästä kunnasta. Jos joku jotain yrittää perämetsiin rakentaa, niin heti on virkamiesarmada kaikin keinoin sitä estämässä. Samalla kaupunki itse rakentaa kananpojankeltaisen liikuntahallin kuntalaisten rahoilla kunnan parhaalle paikalle, eikä julkisivulautakunnalla ole asiaan mitään sanottavaa.

Yhtenä tärkeimpänä kuntavaaliteemana voisi tällä hetkellä hyvinkin olla laittomasti maassa olevien sijoittaminen kauniiseen kuntaamme. Vaikkei kunta asialle mitään voisikaan, josta vähän olen eri mieltä, kun näemmä ilman sen lupaa ei omalle tontille voi rakentaa edes huussia, niin voisi se ainakin ottaa kannan asiasta.

Kokemäki ei tarvitse parikymppisiä, kouluttamattomia nuoria miehiä. Työttömiä meillä on jo omastakin takaa, ja niiden saamiseksi mukaan työelämään pitäisi tehdä tässä töitä, ei vieraasta kulttuurista tulleiden miesten työllistämiseen. Pienen maaseutukunnan elinvoimaisuuden kasvattamiseen ei ole mitään muuta ratkaisua, kuin kunnallisverotuksen radikaali laskeminen.

Ennen kuin äänestät ehdokasta, kysy hänen kantansa tähän. Meillä ei ole mitään pakottavaa tarvetta kunnallisveron korottamiseen. Se tehdään vain, jotta kunnan talousarvio voisi jossain määrin näyttää paremmalta. Nostamalla veroa voimme saada laskennallisesti muutaman sata tuhatta lisää rahaa, mutta pidemmällä tähtäimellä tämä kostautuu ja sen tulemme huomaamaan, mikäli muutosta ei saada.

Alhaisella kunnallisverolla monet isommatkin yritykset siirtäisivät toimintaansa, tai ainakin pääkonttorinsa nimellisesti tänne, joka toisi kunnalle huomattavasti lisää verotuloja. Mitä jos Kokemäellä olisi ensi valtuustokaudella Suomen alin kunnallisverotus? Tuskin kukaan nykyisistä ehdokkaistamme sitä pystyisi läpi vetämään, sillä yhdenkään ison puolueen tehtävänä ei ole pienen kunnan elinvoimaisuuden edistäminen, vaan ainoastaan oman edun tavoittelu.

Kokemäen menestyminen ei ole hyväksi yhdellekään valtapuolueellemme. Parempi on jatkaa vain samaa leikkausten ja lisävelkaantumisen linjaa, jota on valtakunnallisella tasolla tehty jo viime suuresta lamasta asti. Otetaan ulkomaalaista velkaa, nyt vielä entistä enemmän, kun korot kerran ovat alhaalla. Ainoa hyötyjä on suuri kansainvälinen liikepankki, joka perii korkoa tyhjästä luodusta rahasta. Korkojen myötä itse pääoma on moneen kertaan maksettu.

Siteeraan Yhdysvaltain itsenäistymisen aikojen merkkihenkilöä Thomas Jeffersonia: ”Talous on tärkein yhteiskunnallinen hyve ja julkinen velka sen suurin uhka”.

Tämä on totta. Nykyinen talousjärjestelmä on luonut yhteiskunnan, jonka olemassaolon jatkumisen edellytyksenä on jatkuva velkaantuminen. Velkaantumisen katkaiseminen on mahdotonta, sillä velka kasvaa korkoa jatkuvasti. Maailmassa on aina enemmän velkaa kuin rahaa, joten velkojen maksu on mahdotonta.

Ajatellaan, että Kokemäki on tällä hetkellä pelurina pokeripöydässä. Kädessä olevat kortit eivät ole häävimmät, mutta sen puolesta ollaan jo panostettu kaikki omat rahat sekä otettu vielä lisää velkaa, jotta voidaan pitkittää korttien katsomista ja samalla omaa häviötä. Kierros kierrokselta on vain laitettava lisää rahaa pöytään. Samalla koko ajan panokset suurenevat ja samalla tuleva tappio, joten todetaan että parempi vielä vaan laittaa lisää rahaa panokseksi, koska ollaan jo niin paljon sijoitettu. Mitä sinä itse tekisit tässä tilanteessa?

Ehkä parempi olisi katsoa olemassa olevat kortit, ja sitten siirtyä uuteen jakoon. Mutta entä, jos sinä olisit pelurina vain neljä tuntia, jonka jälkeen toinen tulee jatkamaan sinun tilallesi. Ehkä silloin kannattaisi panostaa tuon neljän tunnin ajan, ja siirtää vastuu mahdollisesta tappiosta seuraavalle.

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot

Eväste on lyhyt tekstinpätkä, jonka käyttämäsi verkkosivusto lähettää selaimeesi. Se auttaa sivustoa muistamaan käyntisi tiedot, kuten valitsemasi kielen ja muita asetuksia. Eväste voi helpottaa seuraavaa käyntikertaasi ja tehdä sivustosta sinulle hyödyllisemmän. Evästeillä on tärkeä rooli. Ilman niitä verkon käyttäminen olisi paljon turhauttavampaa. Käytämme evästeitä moniin tarkoituksiin, muun muassa Google:n mainosten kohdentamiseen sekä kävijämäärän laskemiseen. Lisätietoja käytännöistämme saat Googlen sivustolta: http://www.google.com/intl/fi/policies/technologies/ads/ Jatkamalla selausta hyväksyt nämä ehdot.

Sulje