Kokemäellä käsitellään tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Kaikkein huonoin tilanne on yhteiskoululla.
Uusi, elokuussa voimaan astunut opetussuunitelma vaatii, että perusopetuksessa tulee huolehtia tietotekniikan osaamisen kehittämisestä.
Kokemäellä on laaditut asiasta suunnitelma vuosille 2017-2020.
Suunnitelmasta ilmenee opetuskäyttöön varattujen tietoteknisten laitteiden huono tilanne paikkakunnalla sekä suuret erot koulujen välillä. Kaikkein vähiten käytettävissä olevia tietokoneita oppilaita kohden on yhteiskoulussa, jossa tietokonetta kohden on 6,3 oppilasta. Paras tilanne on Lähteenmäen koululla, jossa tietokonetta kohden on 2,1 oppilasta.
Lisäksi on laadittu suunnitelmat eri ikäryhmille suoritettavasta tietoteknisestä opetuksesta. Suunnitelmaa lukiessa voidaan todeta, että joko oppilaita pidetään täysin tietotekniikka-taidottomina taikka taulukon laatioiden omat atk-tiedot ja taidot pohjautuvat Commodore 64 taikka jopa kirjoituskoneiden aikakaudelle.
Opetussuunnitelmassa esimerkiksi on 3-4 luokilla ”tekstin muokkaaminen, kuvien liittäminen tekstiin, valokuvan ottaminen ja tiedonhaku.” Eli wordi auki, kirjoitetaan joku pieni tarina ja laitetaan siihen googlesta joku kuva.
Sitten 5-6 luokille ollaan jo vähän kehitytty, luvassa on ”tekstinkäsittelytaitojen vahvistaminen, valokuvan käsitteleminen, taulukkolaskenta, ohjelmoinnin perusrakenteisiin tutustuminen graaffisessa ympäristössä sekä kymmensormijärjestelmä.”
Olen itse opetellut kymmensormijärjestelmän yhteiskoulussa. Kymmensormijärjestelmän alkeet opeteltiin vanhasta opetuslehtisestä, jossa esimerkkikuvissa oli vielä kirjoituskone. Yhdellä sivulla opetettiin kuvien kera, kuinka kirjoituskoneen musterulla vaihdetaan. Käytetäänköhän samaa materiaalia nyt myös alakoulun puolella?
Ongelmiksi ollaan todettu laitekannan vähyyden lisäksi verkkoyhteydet. Tavoitteena olisi, että langaton verkko kattaisi koko koulurakennuksen ja tarjoasi mahdollisuuden myös oppilaiden henkilökohtaisten laitteiden käyttämiseen opetuksessa. Tämä paikkaisi muuten huonoa laitekantaa.