«

»

Näin syntyi suomalainen sähköjuna – Dokumentti

Nyt uudet Bendoliinot tulivat Italiasta, mutta kyllä sitä on Suomessakin osattu.

60-luvun lopulla rautatieverkkomme sähköistettiin, mutta suunnitelmia tällaisista toimista oltiin jo laadittu vuosisadan alussa. Ensimmäinen uudistettu rataosuus avattiin liikenteelle tammikuussa 1969. Tuolloin piti myös kehitellä sähköllä toimiva veturi. Dokumentin kohdasta 9.00 alkaa veturin kehittely, joka suoritettiin täysin kotimaisin voimin.

Satojen ratakilometrien sähköistys vaati suuria investointeja. Itsenäinen rahapolitiikka takasi, että tarvittava valuutta löytyi ilman pelkoa velkaantumisesta. Suomesta tehtiin teollinen hyvinvointivaltio kovalla työllä, jota tuettiin poliittisin toimin. Nykyiset täysin Suomen olosuhteisiin sopimattomat junat hankittiin Italiasta velkarahalla. Samalla heikennettiin kotimaista työllisyyttä.

Kokemäkeläinen pyrkii vastedes tuomaan julki suomalaisen talouden ja teollisuuden loistohetkistä kertovia dokumentteja, sekä artikkeleita. Esimerkiksi eräs vielä lehdessämme julkaisematon dokumentti/ uutiskatsaus kertoo hyvin Viron rautataiden yksityistämisestä, joka johti siihen, että lopulta käytössä oli vain päärata, jolla liikennöi vain yksi juna vuorokaudessa.

Korjattu 27.2. Junat eivät tulleet Roomasta, kuten aiemmin vihreellisesti mainittiin, vaan Saviglianon kaupungista.

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot

Eväste on lyhyt tekstinpätkä, jonka käyttämäsi verkkosivusto lähettää selaimeesi. Se auttaa sivustoa muistamaan käyntisi tiedot, kuten valitsemasi kielen ja muita asetuksia. Eväste voi helpottaa seuraavaa käyntikertaasi ja tehdä sivustosta sinulle hyödyllisemmän. Evästeillä on tärkeä rooli. Ilman niitä verkon käyttäminen olisi paljon turhauttavampaa. Käytämme evästeitä moniin tarkoituksiin, muun muassa Google:n mainosten kohdentamiseen sekä kävijämäärän laskemiseen. Lisätietoja käytännöistämme saat Googlen sivustolta: http://www.google.com/intl/fi/policies/technologies/ads/ Jatkamalla selausta hyväksyt nämä ehdot.

Sulje