«

»

Poliisi: Koiran jättäminen kuumaan autoon on rikos

Poliisi muistuttaa, ettei koiraa tule jättää kuumaan autoon. Jokaisella on oikeus rikkoa ikkuna ja pelastaa eläin tai ihminen kuumasta autosta.

Ruotsin kennelliitto on tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan auton sisälämpötila saattaa nousta auringossa tunnin aikana 50 asteeseen ulkolämpötilan ollessa kahdenkymmenen asteen paikkeilla. Lämpötila saattaa nousta pahimmilaan jopa 80 asteeseen.

Ikkunan raottaminen ei auta viilentämisessä tai ehkäise lämpötilan nousua.

-Itsestään selvää lienee, ettei myöskään lasta saa jättää kuumaan autoon, muistuttaa poliisi.

Joka vuosi pelastuslaitos sekä poliisi pelastavat ihmisiä sekä eläimiä tukalan kuumista tiloista. Kuitenkaan aina viranomaiset eivät ehdi hätiin, joten jokaisen ihmisen tulisi huolehtia asiasta.

Jos huomaat, että lapsi tai eläin on jäänyt kuumaan autoon eikä myöskään sen ilmastointi ole päällä, poliisi kehottaa huomauttamaan asiasta auton omistajalle, jos tämä on lähettyvillä.

Auton ollessa parkeerattuna myymälän eteen, tulisi pyytää henkilökuntaa kuuluttamaan asiasta kaupassa. Jos auton avainten haltijaa ei löydy tulee soittaa hätäkeskukseen numeroon 112.

Poliisi muistuttaa ottamaan auton rekisterinumeron ylös. Muistiin kannattaa kirjata myöskin päivämäärä ja kellonaika.

Hätätapauksessa on jokainen oikeutettu pelastamaan eläimen tai ihmisen kuumasta autosta. Lämpöhalvauksen merkkejä ovat ihmisillä ja eläimillä muun muassa sekavuus ja tajunnan tason lasku. Jos ihminen tai eläin vaikuttaa paniikkiselta tai tämä ei reakoi ja auton lämpötila on noussut uhkaavasti, on jokainen rikoslain 4 luvun 5 § mukaan oikeutettu rikkomaan auton ikkuna ja pelastamaan kuumassa oleva.

Poliisi muistuttaa kuitenkin, että ikkunan rikkominen on viimeinen keino. Ennen sitä kannattaa ottaa yhteys hätäkeskukseen, jossa annetaan toimintaohjeita.

Jos ikkuna joudutaan rikkomaan, tulee rikkoa ikkuna, joka on mahdollisimman kaukana autossa olevasta ihmisestä tai eläimestä.

Julkaisu käyttäjältä Suomen poliisi.

1 comment

  1. Nimetön

    HIRVEÄÄ JÄTTÄÄ KOIRA KUUMAAN AUTOON PAISTUMAAN!

Kommentit eivät ole päällä.

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot

Eväste on lyhyt tekstinpätkä, jonka käyttämäsi verkkosivusto lähettää selaimeesi. Se auttaa sivustoa muistamaan käyntisi tiedot, kuten valitsemasi kielen ja muita asetuksia. Eväste voi helpottaa seuraavaa käyntikertaasi ja tehdä sivustosta sinulle hyödyllisemmän. Evästeillä on tärkeä rooli. Ilman niitä verkon käyttäminen olisi paljon turhauttavampaa. Käytämme evästeitä moniin tarkoituksiin, muun muassa Google:n mainosten kohdentamiseen sekä kävijämäärän laskemiseen. Lisätietoja käytännöistämme saat Googlen sivustolta: http://www.google.com/intl/fi/policies/technologies/ads/ Jatkamalla selausta hyväksyt nämä ehdot.

Sulje