«

»

Näkökulma: Postilta päivän paras vitsi

Kuva: Tuomas Kuhalainen

Kuva: Tuomas Kuhalainen

Naurulla ei ollut rajaa lukiessani Postin tiedotetta. Se nimittäin aikoo laajentua nurmikon leikkuuseen.

Tällä hetkellä posti ei pysty hoitamaan edes normaalia postinjakelua normaalilla tavalla, mitäköhän siitä tulee, kun vielä laitetaan jatkuvasti yt-neuvottelujen seurauksena vähiin käyvä joukko ihmisiä vielä leikkaamaan nurmikoita.

Leikkaukset olisi tarkoitus suorittaa tiistaisin, joten nähtäväksi jää, tuleeko tiistaisin lainkaan postia.

Miksei posti voisi pyrkiä hoitamaan vain lakisääteisiä velvoitteitaan? Ongelmat alkavat jo siinä vaiheessa, kun valtion, tai paremminkin kansan yhtiö yksityistetään eli muutetaan osakeyhtiöksi. Sitten sitä vielä yritetään alkaa johtamaan kuin yritystä, siinä pahemmin onnistumatta.

Johtajat nostavat kovia bonuksia siitä, että ajavat valtiollista postinjakelua ja kansalaisten perusoikeutta alas. Postimaksut kohoavat jatkuvasti, postimerkin hinta hipoo jo pilviä. Mutta ei, me alamme leikkaamaan ruohoa, niin helpottaa. Lisäksi ruohonleikkuun hinta, 130 euroa kuukaudessa tunnin työstä viikoittain on kohtuuton.

Tätä menoa kirjeestä joutuu pian pulittamaan kympin, jos postinjakajia tarvii palkata lisää, kun suuri osa leikkaa nurmikoita. Mikseivät samantien alkaisi myöskin maalaamaan aitoja, myymään vaikkapa postimerkkejä ovelta ovelle sekä tarjoamaan vartiointipalveluita.

Kun johto on vailla aivoja, viedään taas yksi valtion yhtiö konkurssin partaalle ja myydään pian kiinalaisille, jotka tahkoavat sillä vielä miljardeja.

3 comments

 1. Nimetön

  ”Lisäksi ruohonleikkuun hinta, 130 euroa kuukaudessa tunnin työstä viikoittain on kohtuuton.”

  Kohtuuton, perustuen mihin? Jos kuukaudessa on neljä leikkuupäivää, niin yhden tunnin arvonlisäverollinen hinta on 32,50 e (alv. 0 % 26,21 e). Aika harvassa ovat työtunnit, joita yritykset pystyvät alle tuon hinnan myymään. Pikaisen nettivertailun perusteella näyttäisi Postin hinta olevan linjassa ottaen huomioon, että työ tehdään asiakkaan koneella.

 2. nime

  Negatiivinen ja asiaa ymmärtämätön kirjoitus. Koko palvelun tarkoitushan on omalta osaltaan paikata mahdotonta yhtälöä: postin määrä vähenee, kierrokset on silti tehtävä. Lisäksi hallitus päätti, että muut firmat saavat jatkossa kuoria kerman päältä. Posti ei kykene hoitamaan pelkästään lakisääteisiä velvoitteitaan, koska se on mahdotonta.

  Johdon toimista voidaan todellakin olla montaa mieltä, mutta postin perusongelma johtuu (kärjistetysti) laista ja Internetistä, Postin johto ei ole keksinyt kumpaakaan niistä. Kuluja on karsittu rankasti oikeista ja vääristä paikoista, mutta paperipostin määrä ei tule enää koskaan kasvamaan. Aika pian se tulee olemaan osa muita palveluita, eikä päinvastoin. Olisi mielenkiintoista kuulla hyviä ideoita eikä marmatusta hintojen nostamiseta ja laissa säädetystä velvollisuudesta. Löytyykö vapaaehtoisia maksajia?

 3. Tuomas Kuhalainen

  Postin tulisi keskittyä vain päätoimialalleen. Syömällä jo nyt kituuttamalla eläviltä kiinteistönhoitoyrityksiltä tulosta, vie valtio samalla omia verotulojaan.

  Tiedän, että kirjeposti on vähenemässä, mutta se korvaantuu esimerkiksi nettikaupasta tilattujen pakettien kuljetuksella, jota ei kuitenkaan ole osattu kunnolla hoitaa ja asiakkaat, mm. minä tilaan verkkokauppaostokseni mieluiten Matkahuollon kuin Postin kautta.

  Yksi postin suurimmista virheistä oli tuo kansainvälistyminen ja prändäys Itellaksi. Se maksoi veronmaksajille pitkän pennin.

  130 euroa parin tunnin leikkuusta on minusta kohtuuton, jos hinta ei sisällä vaikkapa ruohonleikkuria ja polttoaineita. Tai kohtuuton varsinkin yksityishenkilöille, jotka voivat leikata kentän myös itse. Isompi markkinarako on esimerkiksi omakotitalossa asuvat seniorit, jotka eivät itse pysty leikkaamaan nurmikkoa, mutta tässä tapauksessa voi kysyä, löytyykö talosta myös omaa ruohonleikkuria.

  Hintoja nostetaan jatkuvasti ja palvelut vain huononevat. Valtio voisi hyvinkin tukea postia, kunhan tuet menisivät sen pääasialliseen toimialaan, ei sitten nurmikonleikkuuseen tai kansainvälistymiseen.

  Kuitenkin vaikka tuo vanhusten aterioiden jako on hyvä idea ja se on sentään hieman lähempänä postin pääasiallista toimialaa. Tuo nurmikonleikkuubisnes on tuhoon tuomittu yritys.

Kommentit eivät ole päällä.

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot

Eväste on lyhyt tekstinpätkä, jonka käyttämäsi verkkosivusto lähettää selaimeesi. Se auttaa sivustoa muistamaan käyntisi tiedot, kuten valitsemasi kielen ja muita asetuksia. Eväste voi helpottaa seuraavaa käyntikertaasi ja tehdä sivustosta sinulle hyödyllisemmän. Evästeillä on tärkeä rooli. Ilman niitä verkon käyttäminen olisi paljon turhauttavampaa. Käytämme evästeitä moniin tarkoituksiin, muun muassa Google:n mainosten kohdentamiseen sekä kävijämäärän laskemiseen. Lisätietoja käytännöistämme saat Googlen sivustolta: http://www.google.com/intl/fi/policies/technologies/ads/ Jatkamalla selausta hyväksyt nämä ehdot.

Sulje